Viitorul… se vede bine

Display-ul de bord pentru parbriz este folosit de către piloții avioanelor pentru a spori atenția acestora, iar mai nou această tehnologie a fost implementată la autoturismele de ultimă generație fiind un accesoriu util.

Dacă ești posesorul unei mașini care nu are în dotare așa ceva, exista un display de tip accesoriu existent pe piață, care nu indică doar kilometrajul ci proiectează și alte funcții pe care le redă în timp real pe parbriz, șofatul devenind astfel mai sigur și mai comod. Acesta poate fi utilizat în acelaș timp și ca sistem de diagnosticare la bord întrucât poate afișa temperatura, umiditatea aerului, viteza, consumul instant, temperatura apei, voltajul bateriei și emite o alertă sonoră când valorile normale sunt depășite.

Head-up Display (HUD) este un tip de afișaj pe un ecran transparent al unui set de date, fără a necesita ca utilizatorul să schimbe direcția de privire uzuală.

Display-ul poate fi utilizat pentru condusul pe timp zi sau de noapte. Luminozitatea afișării display-ului de bord pentru parbriz poate fi reglată. Acest display pentru parbriz este util în evitarea accidentelor, principala cauză a acestora fiind neatenția conducătorului sau neadaptarea vitezei la condițiile de trafic, lucru care poate fi evitat atunci când vitezometrul este afișat pe parbriz.

Funcționează prin conectarea unității de proiecție la calculatorul de bord al masinii, iar cu ajutorul unui film reflectorizant transparent, lipit pe parbriz afișază imaginile proiectate de această unitate. Sistemul constă în general într-o unitate de imagine, un modul optic și un ecran de proiecție. Unitatea de imagistică creează imaginea. Modulul optic cu colimator și deflector direcționează imaginea pe suprafața de proiecție. Această suprafață este reflectorizanta și translucida. Utilizatorul proiectorului vede astfel informațiile oglindite ale unității de imagine și, în același timp, lumea reală din spatele parbrizului.

Pe piață binențeles că gasim și un accesoriu universal pentru vehicule care transforma telefonul smartphone într-un HUD (Heads-Up-Display). Prin utilizarea a orice iPhone sau telefon Android cu aplicația de navigație compatibilă HUD pentru a afișa navigația, viteza sau alte date de conducere pe suprafața de afișare reflectorizată. 

Viitorul… se vede bine!

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *