Parbrizul climatic

Pe lângă dezvoltarea de noi modele, marii constructori de automobile investesc fonduri serioase în cercetarea și mai apoi dezvoltarea de noi componente auto care să ne facă viața mai ușoară în spatele volanului.

 Momentan, unele mașini sunt dotate cu parbrize echipate cu filamente fine în interiorul sticlei, care grăbesc procesul de dezghetare în urma nopților geroase.

Însa, pe langă multitudinea de avantaje, acest tip de parbriz are și câteva dezavantaje, unul dintre ele fiind că acele filamente pot deveni în anumite condiții vizibile și pot fi deranjante pentru șoferi.

În 2017 grupul Volkswagen a lansat un parbriz climatic cu argint care dezgheață sticla și reflectă până la 60% din razele soarelui. Acesta este oferit ca dotare opțională pe mai multe modele din gama producătorului, și are un preț de pornire de aproximativ 340 de euro.

Soluția inovatoare propusă de Volkswagen constă în integrarea unui strat conductiv de argint în sticla laminată a parbrizului, care la rândul sau este dezghețat rapid de energia electrică transformată în căldură. Inginerii germani estimează că puterea totală ajunge la 400-500 W.

În plus, sistemul previne și aburirea parbrizului, iar partea inferioară a sticlei conține deasemenea filamente care nu permit stergatoarelor să înghețe atunci când temperaturile coboară cu mult sub 0 grade Celsius pe timpul nopții.

Acest parbriz climatic se dovedește util și pe timp de vară, deoarece potrivit nemților, stratul de argint acționează ca un scut termic pe caniculă și reflectă până la 60% din căldură, reducând temperatura din habitaclu cu până la 15 grade Celsius.

 

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *