Pietricică sărită în parbriz

Ce se poate face pe cale legală când o pietricică îţi sparge parbrizul?
Orice şofer a auzit sau poate chiar i s-a întâmplat să se confrunte cu situaţia în care se trezeşte că o pietricică îi loveşte parbrizul autoturismului, acesta crăpându-se. Ce se întâmplă mai departe? Se poate face ceva legal?

Răspunsul oamenilor legii ar fi că da. Dar ceea ce urmează nu mai este atât de încurajator. Prin urmare, primul lucru ar fi acela de a merge la Poliţia Rutieră pentru a depune o plângere / sesizare cu privire la faptul că autoturismul cu numărul X a trecut peste o piatră ce a sărit şi a provocat daune. Apoi trebuie dovedit acest lucru, unde mulţi se poticnesc. Este dreptul oricărei persoane să depună o sesizare. Poliţia Rutieră o va lua în seamă. Însă sunt necesare dovezile. Dacă vine şi cu persoana care se face vinovată de acest lucru, se face o constatare amiabilă, iar apoi ţine de firmele de asigurări dacă despăgubesc aşa ceva. Cât despre faptul că o piatră a sărit pur şi simplu, călcată fiind chiar de şoferul în cauză, aici se acţionează în instanţă administratorul drumului. Numai că, de asemenea, dovezile sunt vitale.

Am căutat pe necuprinsul internet, iar de pe unele forum-uri am adunat:
”… singura posibilitatea ca sa iti schimbi parbrizul pe un RCA ar fi ca parbrizul sa fie avariat intr-un accident, iar vinovatul sa fie celalta masina implicata.”

”… Nu exista in lege nici un paragraf in care, politia sa-l poata trece vinovat pe sofer, scriu ceva de genul de la rotile auto care circula in fata a sarit o piatra care a spart/fisurat parbrizul, fara sa mai treaca vinovat de producerea accidentului se face… . In mod normal cum bine s-a mai spus aici, vinovat se face administratorul drumului, care este obligat (teoretic) sa intretina in bune conditii carosabilul. Nefiind nici o vinovatie trecuta in procesul verbal al politiei, legal, nu se poate face dosar de despagubire pe polita RCA.”

”…Nu se schimba parbrizul pe RCA, decat daca a existat contact fizic si direct intre masini. Daca s-ar schimba parbrizele ciobite pe RCA, absolut toata lumea ar declara ca „i-a sarit o piatra de la un prieten”.”

Drumuri curate, fără incidente!

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *