Folii auto – Legislație

Pe piața romanească există câteva tipuri de folii omologate de RAR, care asigură o eficientă protecție la UV (până la 99,5%) oferind confort chiar și persoanelor cu hipersensibilități ale pielii. Iar ca pe orice piață concurențială, există și anumite surogate, însă problema alegerii este legată de calitate, cost și chiar legalitate. Din păcate, ultimul criteriu este deseori omis la alegerea unei folii de protecție, chiar dacă codul rutier stipulează clar că orice tratament aplicat geamurilor auto trebuie să se facă în condițiile reglementate de Registrul Auto Roman.

Legislația în vigoare spune că pe geamurile laterale spate și lunetă:

„… nu sunt esențiale pentru vizibilitatea din interior, când autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți, însă în cazul în care acestea au o transparență modificată față de cea stabilită prin marcajul de omologare se urmărește ca stratul aplicat ulterior să fie uniform și să nu creeze distorsiuni”.

Aveți posibilitatea deci să montați pe ele cea mai mare opacitate, atâta timp cât respectați legea, adică montați folie omologata într-un service autorizat RAR.

Conform legii, geamurile laterale față trebuie să aibă o transparență de minimum 70%. Dar cu această transparență sau una apropiată vin însă geamurile din fabrica, deoarece sticla este tratată. Adică din fabrica, mașina vine cu geamuri laterale care au o transparenta de 75-85%. Cu alte cuvinte, ele au o opacitate (nivel al nuanței fumurii) de 25-15% din fabrică.

Conform legii din România, RAR-ul permite ca geamurile laterale față, din cauza că se află în câmpul vizual al șoferului, să aibă o transparență de minim 70%. Așadar, cine dorește să își monteze folie și să respecte legea nu prea are multă marjă de eroare, având la dispoziție doar 5-15% în opacitate.

Conform legii noi cu privire la foliile solare, dacă până acum transparența parbrizului trebuia să fie de 75% și 70% pentru geamurile laterale față, în viitor această transparență va fi în ambele cazuri de 70%. Unicul motiv pentru care legea se va schimba este alinierea la standardele europene!
Teoretic, asta ar însemna că pe parbriz se pot monta folii cu opacitate 5%. Însă în rest, în ceea ce privește geamurile laterale față, legea rămâne neschimbată.

Pe scurt, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească foliile de protecție pentru geamuri sunt:

– autovehiculele trebuie echipate cu geamuri ce sunt omologate conform Regulamentului nr.43 CEE-ONU sau în conformitate cu Directiva 92/22 CEE cu modificările ulterioare, având transparența de min.75% pentru parbriz și min.70% pentru lunetă și geamurile laterale;

– marca de omologare conform acestor reglementări, marcă care trebuie să existe pe geamuri, atestă faptul că inițial acestea au avut transparența de min. 75% pentru parbriz şi min. 70% pentru luneta și geamurile laterale.

– foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai în atelierele autorizate;

– geamurile laterale din spate și luneta nu sunt esențiale pentru vizibilitatea din interior, când autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți, însă în cazul în care acestea au o transparența modificată faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare se urmărește că stratul aplicat ulterior să fie uniform și să nu creeze distorsiuni;

– modificarea transparenței geamurilor nu se înregistrează în cartea de identitate a autovehiculului, însă atelierele autorizate să efectueze operațiunea de aplicare a foliei colorate, trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate și licența emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român, iar la inspecția tehnică periodică se verifică eticheta ce conține marcă de omologare a geamului precum și gradul de transparentă.

– pentru geamurile aflate în câmpul de vizibilitate spre înapoi al șoferului transmitanța normală a luminii pentru ansamblul format din geamul inițial și folia aplicată nu trebuie să fie mai mică de 70%. Totuși dacă autovehiculul este dotat cu două oglinzi retrovizoare exterioare (stânga și dreapta) aceste geamuri se consideră că nu mai fac parte din câmpul de vizibilitate către înapoi și drept urmare transmitanța poate fi mai mica de 70%. Datorită acestui fapt, în acest caz se pot monta folii de colorare pe aceste geamuri fără a avea importanță gradul inițial de culoare sau determinarea transmitanței finale cu aparate specifice.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *